måndag 22 mars 2010

Harness racing


Hej hopp,
Tänkte ta och skriva ett inlägg om travsport faktiskt. Jag har inte tänkt så mycket på just trav innan men jag läste en artikel från djurensrätt om hästsport.

I Sverige är travsport väldigt stort. Det finns 33 travbanor och ca 65 000 travhästar. Det är otroligt många lopp som springs varje år och många hästar blir skadade. De vanligaste skadorna är problem med framknäna men även sen- och gaffelbandsskador. I dag är det vanligare med skador eftersom hästar avlas fram på snabbhet inte hållbarhet.

Många travhästar har magsår, en studie säger att ca 70 % av alla travhästar i Sverige har magsår, ingen liten siffra. Innom travsporten börjar hästarna tränas redan vid 1 års ålder och vissa hästar startar redan sin tävlingskarriär vid 2 års ålder. Detta är väldigt upprörande eftersom man inte rider in ridhästar förens vid 3 års ålder. Travhästarna är i princip föl när de körs in. Något väldigt hemskt som få människor vet om är att könet sys ihop på många travston.

Karriären för en travhäst är extremt kort, genomsnittligt så börjar en travhäst tävla vid 4 års ålder. I ett åldersdiagram såg man att år 2008 var det 1880 st 4 åringar som tävlade men enbart 52 st 12 åringar (vilket inte är någon hög ålder eftersom hästar kan bli ca 25 år).

Travhästar har låg status som rid häst och om den efter travkarriär skulle säljas så får man inte mer än några tusenlappar för dem. Så istället skickas de ofta vidare till slakt (ca 52% av tränarna tycker att man ska slakta sin häst efter avslutad karriär).

Travhästens utrustning är en intressant fråga. Det är inte många som vet vad alla remmar är till för men tanken med all utrustning är att kontrollera hästen. Det finns många anledningar till att ifrågasätta denna sport, varför hästar ska springa så snabbt i en gångart som inte naturligt är deras snabbaste, med utrustning som begränsar deras rörelse, syn och hörsel. Lite olika delar av utrustningen:

Checkrem, en rem som fixerar hästens huvud så den inte kan sänka huvudet den gör också så att hästen har svårare att galoppera.
Tungband, hästar har väldigt kännslig mun och försöker undkomma smärtan genom att lägga tungan över bettet. Då binder man fast deras tungor i underkäken.
Pullburk, när hästarna inte kan lägga tungan över bettet försöker de istället dra bak huvudet för att slippa trycket, det förhindrar man med en pullburk.

Huvudstången, är en stång som sitter längst sidan på hästen. Den sitter fast mellan huvudlaget och selen. Den förhindrar hästen från att springa i sidled. Anledningen till att en häst villspringa i sidled kan vara att den har ont och försöker avlasta det onda.

Skygglappar, innan ett lopp är hästarna ofta nervösa och för att göra dem lugnare används lappar vid sidan av ögonen och öronproppar. När upploppet närmar sig och hästarna är trötta dras då skygglappar bak och öronproppar ur så hästen blir skrämd och springer snabbare som en flyktinstinkt.

Tummar och spön, det är tillåtet att piska hästarna så att de springer snabbare trotts att det i djurskyddslagen står att djur inte får överansträngas, agas eller drivas på med redskap som kan skada djuret.
Hoppas det gett en tankeställare, tycker själv nu mera att trav en en hemsk sport som ger människor tillåtelse att tjäna pengar på plågeri även att man spelar på djur som själva inte valt att få vara där utan tvingas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar