tisdag 30 mars 2010

Haha läste detta precis på en passagen sida, rätt intressant tanke. Enjoy!

Människans fysiologi visar att frukt och grönsaker utgör vår naturliga föda. Inga varelser ur någon livsart kan i längden hålla sig friska, om de avviker för mycket från den föda som de är avsedda att äta. En av de största och viktigaste skillnaderna mellan köttätare och växtätare är tänderna. Köttätare måste kunna jaga och har följdakttigen skarpa klor och kraftiga käkar med långa, smala och spetsiga tänder som förmår skära genom hud och slita sönder kött.

Kött behöver inte, i motsats till spannmål och grönsaker, tuggas i munnen för att smältas. Det bearbetas framför allt i mage och tarmar. En katt t ex kan knappt tugga alls. Växtätande djur å andra sidan har tänder med breda tuggytor för att kunna mala sönder alla fibrer. Växtätare kan därför också röra käkarna i sidled, något som köttätare inte kan. Den mer hårdsmälta och fiberrika spannmåls- och grönsakskosten kräver lång tid för att förbrännas och ruttnar långsamt, varför den utan besvär kan stanna i kroppen ganska länge. Kött å andra sidan ruttnar väldigt fort och kräver snabbare förbränning. Därför har köttätare ett tarmsystem som endast är 3 gånger kroppslängden medan växtätarnas är 10 -12 längre än kroppen.

Köttätare och växtätare dricker dessutom på olika sätt. Köttätare lapar upp vatten med tungan medan växtätare suger upp vätskan i munnen. Vi kan av dessa fakta dra slutsatsen att människor, fysiologiskt sett, helt klart inte är köttätare. Dessutom är det uppenbart att våra naturliga instinkter inte liknar köttätarnas. De flesta som äter kött låter någon annan döda djuret åt dem, eftersom de förmodligen skulle må ganska illa om de var tvungna att utföra det motbjudande dödandet och styckningsarbetet själva.

Köttätande djur äter alltid köttet rått. Människor försöker maskera köttet så gott de kan genom att mala, koka, steka, krydda eller hälla sås och lägga sallad över det. Allt detta för att dölja köttets ursprungliga, råa tillstånd. Om en katt känner doften av en bit rått kött vattnas det i munnen på den men inte vid åsynen av färsk frukt. Om folk i allmänhet fann stor tillfredställelse i att kasta sig över en kanin eller en fågel och slita sönder det fortfarande levande djuret med tänderna, skulle man kanske kunna dra slutsatsen att människor försetts med köttätarinstinkt. Så är nu inte fallet. En klase färska vindruvor kan dock få det att vattnas i munnen på vem som helst, även om vederbörande inte är hungrig, helt enkelt därför att de är så goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar